Rendes sorrend

 2009.10.20. 06:57

 Hétvégén játszottunk picit. Színeket raktunk sorba. Az ötlet onnan adódott, hogy láttam az (elsős lányom) matekkönyvébe olyan feladatot, hogy "Színezd ki különféleképpen az alábbi ábrákat!" stb. Más kérdés, hogy a könyv egy picit alaposabb is lehetne, és ha egy ilyen feladatban pl. 6 féle színezés lehetséges, akkor rajzolhatna igazán 6 kiszínezendő ábrát. No mindegy nem kell ide nagy faxni, csak egy lap meg pár színes ceruza.

Az első feladat az volt, hogy rajzoljon különböző 3 hosszú pontsorozatokat. Ez rögtön ment. Látszott, hogy ilyesmi azért szerepel az iskolában. Persze fontos itt is elidőzni picit:

- Biztos hogy csak ennyi színezés van?

-Igen, mert mindegyik volt kétszer első, és többször nem lehet mert mögötte csak Így lehet vagy úgy (közben mutatja a felcserélését két színnek). 

 Nos ha ez ilyen jól megy, akkor hozz mégegy színt! (Sajna hagytam hogy a világoskék legyen, pedig sötétkék már volt... a piros biztos megszökött...)  Akkor most nézzük hányféleképp lehet négy színt sorbarakni. Az alábbi ábra született, valamiért ballról-jobbra lentről-felfelé kivitelben. Az hogy itt minden kezdődjön világoskékkel az Ő döntése volt. Felismertük, hogy ebből is pont hat van, és hogy a világoskéken kívül le lehetett volna másolni akár az előző ábrát is. Ezután a következő sorban már végig berajzolta a sötétkékeket előre és azt félretette. Szép lassan elkészült a mű.

 

Felismertük hogy összesen 4*6=24 helyes sorrend van, mivel 4 szín lehet az első helyen a maradék 3 színt pedig mindig hatféleképp lehet sorbarakni. Jó móka volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekfej.blog.hu/api/trackback/id/tr261462369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szlj 2010.09.03. 21:11:32

Elsőnek hadd örüljek egy kicsit, hogy hosszas hallgatás után folytatás következett.
A szemlélet kedvéért pedig szeretném megjegyezni, hogy a föntebb említett 4*6 helytálló ugyan, de talán szemléletesebb a 4*3*2(*1). Egy szín - egyféleképpen. Két szín kétféleképpen (2*1). Három szín hatféleképpen (3*2*1). Innentől pedig szabad teret engedhetünk annak a sejtésnek, hogy...

Kíváncsian várom a további folytatásokat.

lateral.tyus 2010.09.04. 08:42:10

@szlj: Igen-igen, jogos a megjegyzés, bár úgy érzem az adott esetben ez sok lett volna. Ráadásul a felismerés inkább "algebrai", mint "logikai" maradt volna.

Persze van az a magyarázat hogy az első helyre 4-et választhatok, a másodikra 3-at stb. De ez lehet hogy túl absztrakt kisebb gyerekeknél. "Bármit is választasz elsőre másodikra már csak három marad..." Őszintén szólva kíváncsi vagyok, hogy ezt megértené e... Este kipróbálom! Köszi!
süti beállítások módosítása