Feladatocska

 2009.10.20. 20:50

A minap egy barátom küldött egy linket áltisisek matekversenyéről (http://www.bolyaiverseny.hu/matek/). Kicsit nézegettem a harmadikosoknak szóló feladatot, hátha megfog benne valami. Volt is egy érdekes kérdés, miszerint (kb.) "Mennyivel nagyobb a 28 és 54 közötti páros számok összege mint a páratlanoké?". Gondoltam ezt kicsit megkönnyítve fel lehet már adni elsős lányomnak. A feladat tehát így szólt melyik nagyobb és mennyivel a 10 alatti páros vagy a páratlan számok összege?

A feladatot az esti program végefele sikerült elmondanom neki, így már közel volt az alvás.. Kb fél órát gondolkodott és odáig jutott, hogy ugyanannyi páros és páratlan szám van 1 és 10 között. Szívesen vártam volna még hátha jut egyedül tovább is, de sajna a dolog végére kellet járnunk mert volt még egykis befejeznivalója és nem tudott rá koncentrálni...

Így aztán elő a go-kövekkel és 5 perc alatt lezavartuk a feladat megoldását az alábbi módon: 

 Kiraktam a páratlan számokat feketével, a párosakat fehérrel. az egyel nagyobb páros kupacokat rendre a páratlan kupacokkal szembe. A szembelévő kupacokat párosítottuk, és hamar kiderült, hogy minden szembeláévő kupac-pár esetén a páros (fehér) kupac egyel nagyobb a páratlan kupacnál.

Így aztán hamar kisült, hogy a páros-összeg lesz nagyobb és pont annyival ahány szám/kupac volt.

Asszem ha több időnk van úgy jétszottunk volna, hogy valahogy rávezettem volna a feladat go-kövekkel való modellezésére is. Ez ugyanis fontos része a feladat megoldásának. Majd legközelebb ügyesen választom az időpontot az efféle játékokhoz ;-) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekfej.blog.hu/api/trackback/id/tr661464057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása